Nyitólap » 2012 » Február » 20 » A mi kis falunk!!!
10:17 PM
A mi kis falunk!!!
Üdvözlünk!!!

Fekvése 

A jelenleg több mint 2300 lelket számláló szinte teljes egészében magyarok lakta település a Csap-NagydobronyMunkács útvonal mentén terül el, a Szernye-kanális partján. A község 23 kilométerre fekszik Munkácstól, Dobrony ide 5, Csap 18 kilométer. A legközelebbi vasútállomás Szernyén – a település négy kilométernyi távolságra van innét – illetve Barkaszón (ide öt kilométer) található.

Nevének eredete 

Neve a Coma szláv személynévből ered, mely helynévképzővel Comina alakra változott, ebből lett a magyar Csomonya. A helység neve évszázadokon át Csomonya volt. Az 1898-as évi negyedik törvénycikk alapján végzett országos helynévrendezés során változtatták Csongorra.

Története

1387-ben Chomonia néven említik először. A települést hajdan őserdők és a Szernye valamint a Latorca folyóból kiáradt mocsarak környezték. A krónikák tanúsága szerint a 15. században Korjatovics Tódor podóliai herceg tulajdonát képezte. A későbbi századok során kisebb-nagyobb birtokokkal rendelkezett itt a Pálóczi-, a Brankovics-, a Lorántffy-, valamit a ruszkai Dobó család. 1566-ban az átvonuló tatárok a községet csaknem teljesen elpusztították.

Református egyháza 1700-ban keletkezett.

1782-ig Nagydobrony fiókja volt.

Ma a település lakóinak zöme a Hadar, a Csákány, a Tamási, a Sándor, a Baksa famíliához tartozik. 1910-ben 1495, túlnyomórészt magyar lakosa volt. Csongor a trianoni békeszerződésig Bereg vármegye Mezőkaszonyi járásához tartozott.

Részletesebb leírást a Csongor történelme menü gomb alatt találunk!



Megtekintések száma: 750 | Hozzáadta: :D | Helyezés: 5.0/2
Összes hozzászólás: 0